sunnuntai 1. toukokuuta 2016

Sunnuntaisettinä synnytystapa-arvio

KLARA VAPPEN!!! 


Tässäpä taas omakokemuksiin perustuva infopläjäys, mitä tapahtuu synnytystapa-arviossa!


28.4.2016, Äitipoli PKKS

- verenpaineet ja virtsanäyte
- ultralla vauvan mittojen, lapsiveden, kohdun ym tsekkaus.
- sisätutkimus; kohdunkaulan tilanne ja lantion soveltuvuus kyseisen vauvan synnyttämiseen.
- keskustelua ja alustavaa toimintasuunnitelmaa

Tiesittekö, että kaikki neuvola ja äitipoli käynnit kirjataan Omakantaan? Sieltä voit käydä lukemassa mitä sinusta on kirjoiteltu, jos ja kun ne aina menee ohi ;) Tässäpä suoraan copy pastella minun synnytystapa-arvio käynti rv 36+6.

Esitiedot (anamneesi)
Esitiedot: Ensisynnyttäjä, pituus n.155 cm, itse syntynyt sektiolla ilmeisimmin toksemia raskaus ollut kyseessä ja äidin myöhemmät lapset myös sektoitu. Selkäsärkyjä potenut ja lantionpohjan lihasspasmeja. Käynyt sype-kätilöllä. Epäillyt hieman mahtuvuusasioita. Ei synnytystä pelkää. Lapsi on liikkunut hyvin ja verenpaineet ailahtelevaiset olleet.


Nykytila (status)
Nykytila: Statuksessa siro kohtu. 

Tutkimukset
Kuvantaminen: Uä:ssä sikiö rt:ssä, kasvu on tuolla reilun 10 % käyrällä. Vettä normaalisti. Sopusuhtaisen oloinen lapsi. Napasuoni, cerebri media virtaukset hyvät. Trikuspidaaliläppä ei vuoda, lapsi liikkuu ja hengittelee. 

Muut tutkim.: Tarjoutuva osa jo matalalla lantiossa, vajaa pari senttiä puolikiinteää kanavaa jäljellä. Lantio on alhaalta säännöllisen oloinen. 

Suunnitelma
Keskusteltu synnytyksestä ja synnytyksen kulusta. Mielestäni edellytykset hyvään synnytykseen olemassa. Lapsi on tullut hieman pienemmälle kasvukäyrälle, mutta katsotaan kasvukontrolli parin viikon päähän. Liikkeitä seurailee. 
Diagnoosi
Päädiagnoosi: Z35.8 Muun riskiraskauden seuranta


(Kiva olisi, kun nämä kaikki kertoisivat siinäkin tilanteessa, eikä vaan omakantaan :) Piti itse kysellä... Lääkäri vaan sanoi että "joo pää tuntuu tässä ja hyvin on tuloillaan". Sitten olisi laittanut kotia. Mutta jatkoin vähän keskustelua...)

SUOMENNETTUNA, "lantion lihasspasmit" tarkoittaa että minulla on kokoajan sisäisiä lantion kipuja johtuen niiden kireydestä.. Ollut varmaan 10vuotta... PLUS nää hiton selkävaivat. PLUS tämä hurja kokoni. Syytä siis katsoa vauvan suuntaa-antava paino hyvissä ajoin ja arvioida alatiesynnytyksen onnistuminen... Viikolla 27 kun vauvan painoarvio meni siellä yläkäyrää lähempänä, niin rupesi vähän mietityttämään kieltämättä! Ei tästä ruhosta mitään nelikiloista puserreta :D

Kaikki oli siis ok, mutta HUH, olipahan hankala päästä tuohon arvioon!! Taas vaihteeksi sai turhaan vääntää.. Toiset taas pääsee ilman mitään ja vaikkei haluaisikaan... -.-' Minä jouduin menemään ensin PELKOPOLILLE. Jossa jouduin ehkä vähän hermoni menettäen selittämään, että en pelkää sitä saamarin synnytyskipua, vaan ihan loogisesti ajateltuna tässä on niin monta kysymysmerkkiä, että haluan ARVION ja tutkimuksen. Tuo pelkopolikäynti oli siis ihan turha, ja jos olisi neuvolantäti lukenut, että äitipolilta on kirjoitettu viikolla 27, että synnytystapa-arviointi tehtävä viimeistään viikolla 37, niin olisin säästänyt monta hermoa, turhan pelkopolikäynnin ja 41 euroa.

Noh eniveis, pääsinpähän lopulta ja arvion tehnyt lääkäri sai minut nyt vakuuttuneeksi siitä, että voidaan edes yrittää alatiesynnytystä, jos vauva ei enää hirveästi kasvaisi. Jos tuntuu ettei onnistu niin mennään sitten sektiolla. Hyvä että kuitenkin tietävät sitten varautua siihenkin.
Lähinnä vaan toivon, että voimat riittäisi ponnistaa, eikä selän pullistuma tekisi nyt sitä, että jaloista lähtee tunto ja alaselkä lukittautuu kipujen kera...Niinkuin on jo monesti käynyt ilman synnytyksiäkin... :S

Vauvan paino oli tosiaan hänen arvion mukaan nyt tyssähtänyt ja pudonnut jopa normaalikäyrän alapuolelle, kun se ennen oli yläpuolella. Mutta varmuuden vuoksi antoi konrtolliajan parin viikon päähän, että tsekataan uudestaan tilanne. Kokoarviot ovat aina suuntaa-antavia ja voivat muuttua aika paljonkin. Kiva että sain toisen ajan vielä, niin saadaan uusi arvio ja ei tarvitse synnytyksessä jännittää, että minkälaisen kasvuspurtin se nyt on ottanut tälläaikaa...

Jos vauvan kasvu ei olisi käyrällä pudonnut ja vauva ei olisi ollut noin alhaalla raivotarjonnassa, niin voisin olla vähän erimieltä alatiesynnytyksestä. Mutta onneksi näin päin! :) Katsotaan taas mitä tulevan pitää. Lähden aika "takki auki" - asenteella nyt synnyttämään vielä tässä vaiheessa.


Et sellasta! Maanantaina taas neuvola...

19 PÄIVÄÄ JÄLJELLÄ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 

...laskettuun. Katotaan niin oottelen vielä kesäkuussakin.... ;D




Rakkauvvella, Linda

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti